Carrière switch

Onlangs kwam ik op een begrafenis (zo gaat dat) vrienden uit een ver verleden tegen. Mensen waar ik begin jaren tachtig intensief mee omging. Sinds 1987 had ik ze niet meer gezien. Dertig jaar geleden. Probeer maar eens dertig jaar samen te vatten in een antwoord op de vraag: hoe is het met jou en wat doe je tegenwoordig? We hebben nog wat vervolgafspraken nodig om die hele periode te bespreken.

Maar goed, de vraag kwam dus: wat doe je tegenwoordig. En, heel grappig, als vanzelf gaf ik als antwoord: ‘Ik ben dit jaar van carrière geswitcht.’

Ik merkte dat ik mezelf verraste met dit antwoord. Voor mij is de verandering geleidelijk gegaan, uiteraard, en voor de mensen dichtbij mij ook. Maar de vrienden uit het verleden hebben natuurlijk geen idee wat er allemaal aan vooraf is gegaan. De verrassing voor mezelf zat erin dat de omschrijving ‘carrière switch’ zo goed past bij waar ik mee bezig ben. Sommige mensen zeggen tegen me dat ik een wel erg jonge pensionada ben en zelf vertel ik ook weleens heel stoer dat ik sinds juni van dit jaar met pensioen ben. En toch zit me dat dan niet lekker. Want vervolgens ga ik dan omstandig uitleggen wat ik allemaal nog wel doe.

Dus: een carrière switch! Van wat naar wat dan? Van zelfstandig communicatieadviseur en woordvoerder naar coach en yogadocent (in opleiding). En met die nieuwe rollen ben ik al begonnen toen ik als zzp-er werkte. Ik coach mensen met de training The Artist’s Way en ik geef yogalessen terwijl ik de opleiding tot yogadocent volg (nog een kleine twee jaar van de vier jaar te gaan). Die geleidelijke overgang (switch dus) is heel onbewust gegaan. Toen ik het combineerde met mijn leven als zzp-er ging het prima (ik reserveerde maximaal drie dagen per week voor opdrachten) en nu ik het niet meer hoef te combineren gaat het ook prima. Beter.

De nieuwe rollen passen heel goed bij hoe ik mijn huidige leven invul: met meer vrijheid om mijn tijd in te vullen en daardoor bewuster en minder gehaast in het leven te staan. Zowel The Artist’s Way als yoga zijn daarin belangrijk (geweest) voor hoe ik hier ben gekomen. De beslissing om The Artist’s Way te volgen en nu zelf te geven en de keus om de yogadocenten-opleiding te volgen heb ik heel bewust gemaakt. Maar de ontwikkeling naar deze rollen als invulling van mijn werkzame leven is een gevolg van deze keuzes die ik niet had kunnen voorspellen. Ik geniet er volop van. (Volgende stap is mijn website aanpassen.)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s