Lief dagboek

Al twee jaar houd ik mij bezig met The Artist’s Way van Julia Cameron en telkens opnieuw ben ik verrast door wat me overkomt. Ik weet wel beter: het overkomt me niet; ik zet het zelf in gang. Maar toch voelt het steeds weer alsof iets of iemand anders het voor me regelt. Ik zal me nader verklaren.

Een van de dingen die je door de methode van Julia Cameron leert, is uit te spreken en op te schrijven wat jouw wens of droom is. Een boek schrijven, goed worden in yoga (maar geen studio kunnen vinden in de buurt), je wilt ideeën omzetten in een training waardoor mensen geholpen worden in hun persoonlijke ontwikkeling, succesvol acteur worden, een solo-expositie krijgen voor jouw schilderijen, terwijl je eigenlijk alleen maar bekend staat om je tekeningen.
Op het moment dat je het opschrijft en uitspreekt, ontstaat er een beweging. Je komt iemand tegen die de yoga-docentenopleiding gedaan heeft en je komt daardoor op het idee om yogadocent te worden om op die manier goed te worden in yoga. Je komt een schrijfcoach tegen die je helpt met de opzet van je boek. Iemand nodigt je uit om jouw schilderijen en tekeningen te exposeren en je mag zelf uitkiezen wie de opening verricht. Je kiest voor een museumdirecteur die bovendien ook nog een van je schilderijen koopt.

Toeval?
Het klinkt als toeval, maar Julia Cameron noemt het synchroniciteit. En het is het gevolg van het volledig concentreren op jouw droom. Door die concentratie, die focus, staan je zintuigen op scherp en straal je een bepaalde energie uit. Die energie wordt opgepikt door je omgeving. Door het universum zelfs, volgens Cameron. Het universum zorgt dan voor de verbinding. Je mag het zweverig vinden, maar in mijn ervaring is het dat absoluut niet. Het is vooral erg inspirerend, leuk en verrassend. En je krijgt er ontzettend veel nieuwe energie van.

Morning Pages
Die synchroniciteit kan ook in kleine dingen zitten. Zo las ik afgelopen weekend een artikel in NRC Lux (door Ellen de Bruin) over schrijven in een dagboek. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks schrijven helpt om gevoelens en gedachten van je af te schrijven en op te ruimen. Dat het orde brengt in de ‘binnenhoofdse chaos’. En dat het helpt om je leven beter te kunnen inrichten. Uit onderzoek blijkt ook dat het voor depressieve mensen en voor mensen met een trauma enorm helpt om dagelijks (of in een ander vast ritme) te schrijven.

Een vast onderdeel van The Artist’s Way is het schrijven van Morning Pages. Elke ochtend drie pagina’s schrijven over de dingen die in je opkomen. Elke ochtend weer. ‘Stay on your Morning Pages’, adviseert Cameron telkens weer. Want dan worden blokkades en negatieve gedachten geëlimineerd en opgeheven en gaat de creatieve energie stromen.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen: het klopt. Het is echt waar. Andere Artist’s Way deelnemers zeggen hetzelfde. Vanmorgen had ik weer zo’n ervaring. Ik had al een tijdje de Morning Pages verwaarloosd en vannacht lag ik een paar uur wakker. Piekeren. Lijstjes maken. Malen. Hoofdpijn. Vanmorgen pakte ik mijn schrift en ben gaan schrijven. Zonder nadenken, rechtstreeks van mijn hersens naar mijn hand en via de pen op het papier. En er kwamen oplossingen. Er kwam ordening in het gepieker en ik kwam tot de ontdekking dat het gepieker iets anders bedekte. Iets wat ik al langere tijd vermeed om over na te denken. En ineens, tijdens het schrijven, gingen mijn boodschappenlijstjes over in het omschrijven van dat probleem en hoe ik dat moest gaan oplossen. Wat de eerste stap moest zijn, de tweede en de volgende. Kortom: een lijstje, maar dan wel een die lucht gaf. En mijn hoofdpijn was weg. Er kwam energie voor in de plaats. Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig: schrijven helpt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s