Tenenkrommend

Dat was het gesprek dat ik hoorde tijdens het radioprogramma De Ochtend op 7 oktober. Dit tenenkrommende gesprek vond plaats in het Mediaforum, bestaande uit Charles Groenhuijsen en Jean Pierre Geelen, samen met de presentatoren Jurgen van de Berg en Ghislaine Plag. Gebabbel in de studio tussen journalisten, zal ik maar zeggen. Dat kan leuk zijn, maar deze keer was het dus tenenkrommend.

Het Mediaforum babbelt over van alles wat er in de media langs is gekomen en de mannen geven hun oordeel. Het onderwerp in de laatste twee minuten van het programma gaat over een interview dat Sylvana Simons aan de Volkskrant heeft gegeven. In dat interview zegt Sylvana, zo leest Ghislaine voor: ‘Bij de redactie van RTL zijn ze wit, ze denken wit en dat verandert niet.’ De vraag aan het forum: is dit een echt probleem?

Voordat de vraag gesteld is, zit Charles Groenhuijsen al te kreunen: “Nee, nee, tjonge, jonge. Krijgen we dit weer? Hou nou toch op zeg. Er zijn genoeg voorbeelden van gekleurde Nederlanders die op tv te zien zijn of hun eigen show hebben.” Jean Pierre Geelen reageert met: “Humberto Tan doet dat heel goed. Die heeft in zijn show mensen met een kleurtje, zonder dat het kleurtje de reden is voor de aanwezigheid. Je ziet mensen met een kleurtje op diverse plekken.” En Groenhuijsen vraagt zich af wat het probleem is.

Mensen met een kleurtje? Krijgen we dit weer? Voor mij zijn deze uitspraken een bevestiging van wat Sylvana Simons zegt. Wat een arrogante, aanmatigende, witte houding.

Geelen wil nog wel toegeven dat het niet helemaal weggeschoven moet worden: “Op de redactie van de NOS werken 300 tot 400 man, van gemiddeld 30 tot 40 jaar, allemaal blank en allemaal met een geruit bloesje. We lijken allemaal erg op elkaar en dat betekent wel iets voor de programma’s.” Ghislaine Plag vraagt: “Maar is dat niet ook de doelgroep?” Oei, dat is wel een beetje domme vraag. Die doelgroep is ook het gevolg van de uniformiteit, Ghislaine. Vervolgens hoor ik haar zeggen: “Ik hoor ook van redacties dat ze ook gewoon niet solliciteren!” ‘Ze’? Over wie heeft ze het?

Ze babbelen nog wat verder over het niet-probleem. Geelen haalt nog een uitspraak van Simons aan waarin zij zegt dat haar vertrek bij RTL waarschijnlijk niets te maken had met haar kleur. Geelen vermoedt dat zij daarmee wil zeggen dat het er waarschijnlijk wel mee te maken heeft gehad. Waarop Charles Groenhuijsen zucht: “De kwaliteit van mensen met een kleurtje speelt een rol. Je moet wel goed zijn. Natuurlijk is er discriminatie maar geef het ook tijd! Er zijn allerlei voorbeelden van gekleurde mensen met kwaliteit.”

En dan moet ik zuchten. Wie moet het tijd geven? De ‘mensen met een kleurtje’? Hebben ‘wij blanken’ zoveel tijd nodig? Op welke planeet leeft deze man? Ik vermoed op een planeet met alleen maar blanke mannen. Hij liet op de valreep nog wel even weten dat hij een gestreept shirt aan had. Zo, dat is afwijkend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s